De pandemie van het coronavirus zorgde voor een verandering in de wereld. Een van de aspecten die zullen worden aangepast, is de economische. Het is de kans om te evolueren naar een economie met nul netto koolstofemissies, werd benadrukt in een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie en de Inter-American Development Bank.

Volgens de Verenigde Naties zijn er binnen tien jaar netto 15 miljoen nieuwe banen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Momenteel maken de tekorten aan waardig werk, de ongelijkheden en de afhankelijkheid van de export van fossiele brandstoffen Latijns-Amerika en het Caribisch gebied bijzonder vatbaar voor de sociale en economische gevolgen van de pandemie.

Het is belangrijk om te evolueren naar een netto-emissievrije industrie om klimaatverandering tegen te gaan, zorg voor het milieu te bevorderen en werkgelegenheid te creëren.

Ongeveer 7,5 miljoen banen in verband met de winning van fossiele brandstoffen en de productie van voedsel van dierlijke oorsprong zouden verdwijnen. Maar er zullen 22,5 miljoen nieuwe banen zijn in de landbouw en de productie van plantenvoedsel, evenals in de sector van hernieuwbare elektriciteit.

“De agentschappen benadrukken ook hoe het overschakelen naar gezondere en duurzamere voeding, die de consumptie van vlees en zuivelproducten vermindert en plantaardig voedsel verhoogt, banen zou creëren en de druk op de unieke biodiversiteit van de regio zou verminderen. Met deze verandering zou de sector agrifood in Latijns-Amerika zou het equivalent van 19 miljoen fulltime banen kunnen opleveren, wat de vermindering van 4,3 miljoen banen in de veehouderij, pluimvee, zuivel en visserij ruimschoots zou compenseren “, benadrukten de Verenigde Naties.