Door miljoenen mensen te infecteren en ervoor te zorgen dat regeringen hun bevolking beperkten, liet het nieuwe coronavirus economieën over de hele wereld op de intensive care achter.

In een recent rapport waarschuwde de Wereldbank dat de covid-19-pandemie de grootste wereldwijde economische crisis zal veroorzaken sinds minstens 1870 en een drastische toename van de armoede over de hele wereld dreigt te veroorzaken.

Een van die uitzonderingen is Guyana, een buurland van Brazilië, dat naar verwachting dit jaar een groei van meer dan 50% zal laten zien, de grootste ter wereld, als gevolg van het begin van de olie-exploitatie, hoewel de prijs van ruwe olie daalde tot een van de laagste niveaus ooit.

Het land zal ook het enige zijn dat zal groeien in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Van de wereldregio’s zullen alleen Oost-Azië en de Pacific groei laten zien (0,5%), voornamelijk dankzij China. De Aziatische reus zal naar verwachting echter slechts 1% groeien, een klein percentage in vergelijking met voorgaande jaren.

Desondanks verwacht de Wereldbank dat het mondiale bbp dit jaar met 5,2% zal krimpen, meer dan het dubbele van dat van de financiële crisis van 2008.