De economische omstandigheden zijn “dramatisch” verslechterd in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied als gevolg van de coronaviruspandemie en de regio zal dit jaar een krimp van 7,2% meemaken, een recessie die veel dieper is dan die veroorzaakt door de financiële crisis van 2008 en zelfs dat de schuldencrisis van de jaren tachtig, anticipeerde de Wereldbank (WB) maandag.

Wat de economie van Ecuador betreft, is de WB-voorspelling een krimp van 7,4%.

“De risico’s voor de vooruitzichten voor de regio worden stevig afgewogen”, waarschuwde de internationale kredietverstrekker. “De uitbraken van het coronavirus in de grote economieën van de regio kunnen overloopeffecten hebben en een tweede golf van de pandemie in geavanceerde economieën kan de regio negatief beïnvloeden”, zei hij in zijn rapport over de vooruitzichten voor de regio.

Wereldwijde krimp
In zijn rapport geeft hij aan dat het coronavirus ervoor zal zorgen dat de wereldwijde economische productie in 2020 met 5,2% zal krimpen, en waarschuwt dat zijn laatste voorspellingen naar beneden zullen worden bijgesteld als de onzekerheid over de pandemie en handelssluitingen voor langere tijd aanhoudt.

In haar laatste World Economic Outlook-rapport zei de Wereldbank dat geavanceerde economieën naar verwachting in 2020 met 7,0% zullen krimpen, terwijl opkomende markteconomieën met 2,5% zullen krimpen, “hun eerste krimp als groep in minstens 60 jaar. “

Op basis van het BBP per hoofd van de bevolking zal de wereldwijde krimp de diepste zijn sinds de Tweede Wereldoorlog.

De bijgewerkte prognoses laten meer schade aan de economie zien dan de schattingen die in april zijn vrijgegeven door het Internationaal Monetair Fonds, dat een wereldwijde krimp van 3,0% voorspelt in 2020. Het IMF is van plan zijn prognoses op 24 juni te actualiseren en algemeen directeur Kristalina Georgieva heeft gezegd dat verdere bezuinigingen “zeer waarschijnlijk” zijn.