De apparaten die we gewend zijn, zijn bedacht door Sovjet-specialisten al in de jaren 80. Ze voorspelden de creatie van ‘laptops’, schermen en draadloze verbinding van huishoudelijke apparaten. Sputnik vertelt hoe experts van de USSR een geïntegreerd systeem bedachten dat ‘s werelds eerste’ slimme huis ‘zou worden.

Sovjetspecialisten bedachten twee decennia voordat ze op de markt verschenen veel moderne elektronische apparaten. Een van de veelbelovende projecten waaraan de USSR in de jaren tachtig werkte, was Sphinx – het superfunctionele geïntegreerde communicatiesysteem – waarvan de ontwikkeling werd gesponsord door het USSR Institute of Science and Research for Technological Aesthetics.

Dit was een ‘smart home’ of domoticaproject. De persoon die de opdracht kreeg om de supercomputer te maken, was Dmitri Azrikán, een industrieel ontwerper en PhD in Fine Arts.
“Ik kwam op het idee om me te wijden aan het ontwerp van huishoudelijke apparaten toen ik werkte op het internationale congres The Future of the Clock in 1985. De systematische benadering van het ontwerp van industriële apparaten voor het dagelijks leven was lange tijd het belangrijkste concept van mijn relatie geweest. met de ruimteomgeving, ” legde Azrikán uit in zijn interview met Sputnik.

Het idee van het instituut was om afscheid te nemen van televisie, bandrecorders, computers en andere apparaten als geïsoleerde gadgets door ze te vervangen door blokken die in één systeem zijn verenigd.

“Ik ben er trots op dat het project componenten mist, aangezien het doel was om een integriteit te creëren die niet verloren gaat, zelfs niet als er radicale veranderingen in het project worden aangebracht, aangezien deze integriteit het fundamentele kenmerk is”, legt hij uit.

“Met andere woorden, de ontwerper moet geen objecten creëren, maar werelden. In plaats van een groep geïsoleerde objecten moet de mens omringd worden door geharmoniseerde systemen. Sphinx werd als zo’n systeem opgevat”, voegde hij eraan toe.